Novosti

06.09.2021

Volvo Cars se fokusira na domet i brzo punjenje za sljedeću generaciju potpuno električnih automobila

Volvo Cars brzo postaje kompanija sa potpuno električnim automobilima koja usvaja razvoj i proizvodnju baterijskih tehnologija sa ciljem da prilagodi svoje buduće baterije potrebama svojih korisnika: veći domet i brže vrijeme punjenja.

To će postići unapređenjem tehnologije litij-jonskih baterija u svojoj nastupajućoj drugoj generaciji električnih automobila, počevši od čistog električnog nasljednika svog vodećeg modela XC90.
 
Sredinom decenije, kad bude predstavio svoju treću generaciju električnih automobila, počevši od nasljednika svog najprodavanijeg SUV-a srednje veličine XC60, Volvo Cars planira dodatno da unaprijedi ponudu i integrira bateriju u pod automobila, koristeći ćelijsku strukturu za ukupnu čvrstoću vozila i unapređenje efikasnosti.
 
U skoroj budućnosti, Volvo Cars planira saradnju sa vodećom švedskom kompanijom za baterije Northvolt da bi dodatno povećao gustoću energije u svojim baterijskim ćelijama i do 50 posto u odnosu na ono što je danas na tržištu. Kasnije u ovoj deceniji, Volvo Cars također nastoji da premaši prekretnicu od 1000 Wh/l gustoće energije, kako bi postigao 1000 km stvarnog dometa vožnje.
 
Očekuje se da će se trenutno vrijeme punjenja do sredine decenije skoro prepoloviti, zahvaljujući boljoj tehnologiji baterija, kao i stalnim unaprjeđenjima softvera i tehnologije brzog punjenja.
 
"Želimo kontinuirano povećavanje korisničke prednosti vožnje potpuno električnog automobila Volvo", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Pojednostavljivanjem dizajna i integracije naših baterijskih ćelija možemo smanjiti masu i povećati prostor, omogućujavajući značajna poboljšanja u kapacitetu baterija, dometu i vremenu punjenja."
 
Kako se Volvo Cars kreće prema tome da postane potpuno električna kompanija za automobile, tako se paralelno povećava i važnost održivosti. Dok kompanija tokom sljedeće decenije bude povećavala energiju baterije u svojim automobilima, ujedno će raditi na kontinuiranom smanjenju svog karbonskog otiska.  
 
Kad su u pitanju baterijske ćelije iz planirane saradnje kompanije Volvo Cars sa kompanijom Northvolt, tu se zalažu se za proizvodnju korištenjem 100-postotno obnovljive energije, a zalaganja za to u saradnji sa ostalim dobavljačima predviđaju se do 2025. godine.
 
Volvo Cars ima jasnu strategiju za nastavak smanjivanja karbonskog otiska baterija boljom upotrebom dragocjenog materijala koje sadrže. Gdje god to bude moguće, namjerava obnoviti ili ponovno upotrijebiti baterije, a također istražuje potencijalnu primjenu drugog životnoga vijeka, kao što je skladištenje energije.
 
Gdje god to bude moguće, baterije kojima je istekao životni vijek reciklirat će se kod ovlaštenih pogona za reciklažu koji mogu ponuditi recikliranje kritičnih materijala u zatvorenom krugu za upotrebu u budućim baterijama. Planirano partnerstvo grupe Volvo Car sa Northvoltom također otvara mogućnost korištenja njihovih ustaljenih postupaka recikliranja.
 
Volvo Cars također će nastaviti sa fokusom na odgovornu nabavku baterija, uključujući i šire korištenje blockchain tehnologije. Uskom saradnjom sa svojim partnerima i dobavljačima, Volvo Cars će još više ojačati svoje odgovorno nabavljanje.
 
Već sa nasljednikom XC90, kompanija će ponuditi dvosmjerno punjenje, koje će korisnicima omogućiti rasterećivanje prekomjerne električne energije, prijenosom iz automobilske baterije u električnu mrežu. To znači da vozači električnih vozila Volvo mogu pružiti snadbijevanje energijom mreži kad su cijene i emisije CO2 povezane s proizvodnjom električne energije na svom dnevnom vrhuncu, odnosno puniti svoj automobil kad su u padu.
 
"Svojim kupcima želimo ponuditi održive, potpuno električne automobile koji će njihov život učiniti lakšim i prijatnijim", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Zahvaljujući pametnim inovacijama i saradnji sa ključnim partnerima, kupcima možemo pružiti ono što žele - veći domet, brže punjenje i niže troškove - i dodatno podstaknuti široko prihvatanje električne mobilnosti."
 
Plan elektrifikacije kompanije Volvo Cars čvrsto je usmjeren na vertikalnu integraciju, uključujući vlastiti dizajn, razvoj i proizvodnju baterija, e-motora i relevantne programske opreme u saradnji sa strateškim partnerima. Cilj je postići što više sinergija i učinkovitosti kroz čitav lanac opskrbe baterijama.
 
Ranije ovog mjeseca, Volvo Car Group najavio je planiranu suradnju sa Northvoltom u razvoju i proizvodnji održivih baterija. Onee će biti prilagođene za pogon sljedeće generacije potpuno električnih automobila Volvo i Polestar i osigurat će buduću opskrbu održivim baterijama potrebnim za podršku rastu.
 
Saradnja sa Northvoltom ključna je za ambiciju kompanije Volvo Cars da do 2030. godine postane lider u premium segmentu električnih automobile, kao i prodaje samo potpuno električnih vozila. Također predstavlja važan korak u širenju vlastitih proizvodnih i razvojnih mogućnosti, zajedno s partnerstvima s tehnološkim liderima.
 
-------------------------------
 
Grupa Volvo Car u 2020. godini
U poslovnoj 2020. godini Grupa Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 8,5 BSEK (14,3 BSEK u 2019. godini). Prihodi u tom periodu iznosili su 262,8 BSEK (274,1 BSEK). U cjelokupnoj 2020. godini globalna prodaja je dostigla 661.713 automobila (705.452), što je pad od 6,2 posto u odnosu na 2019. godinu.
 
O Grupi Volvo Car
Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih svjetskih marki automobila s prodajom od 661.713 automobila u 2020. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine.
 
Od decembra 2020. godine u kompaniji Volvo Cars zaposleno je približno 40.000 (41.500) stalno zaposlenih djelatnika. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište kompanije Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni kapaciteti kompanije smješteni su u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakouu (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).
 
U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi pružiti slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u mnogim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje zastupaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja s potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje svog karbonskog otiska, s ambicijom da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.
 

Obavijest

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se