Skip to main content

Grupa Volvo Car preuzima vlasništvo nad tvornicom Luqiao od tvrtke Geely Holding

22.10.2021

Grupa Volvo Car ostvarila je dogovor sa svojom matičnom tvrtkom Geely Holdingom o preuzimanju potpunoga vlasništva nad proizvodnim aktivnostima u tvornici Luqiao u Kini i konsolidaciji tvornice u okviru vlastite imovine tvrtke.

Volvo tvornica

 

Nakon prethodnih dogovora između dviju strana, ovaj prijenos znači da će u sljedeće dvije godine tvrtka Volvo Cars u potpunosti posjedovati sve tvornice koje proizvode njezine automobile.

Proizvodni kapaciteti tvornice bit će u potpunosti na raspolaganju Grupi Volvo Car, što će dodatno ojačati položaj tvrtke na njezinom najvećem tržištu – u Kini. Osim toga, prijenosom se uspostavlja jasnija struktura vlasništva u Grupi Volvo Car i tvrtki Geely Holding.

Proizvodni pogon, koji je od osnivanja 2017. godine u vlasništvu Geely Holdinga, i kojem je podršku u poslovanju pružala tvrtka Volvo Cars, nastavit će proizvoditi Volvo XC40, potpuno električne modele automobila XC40 Recharge i Polestar 2.

U skladu s tvrtkinom konvencijom o imenovanju ostalih tvornica u Kini, tvornica Luqiao od sada će se nazivati Taizhou, odražavajući ime svog matičnog grada umjesto matične četvrti.

"Prijenos tvornice u Taizhouu zdrav je i logičan potez za obje strane, budući da je tvornica sada u potpunosti posvećena proizvodnji automobila Grupe Volvo Car", rekao je Javier Varela, voditelj odsjeka za inženjering i poslovanje. "Simboličnost se ogleda u tome što će tvornica koja je proizvela prvu jedinicu našeg prvog potpuno električnog automobila, Polestar 2, nastaviti pomagati u razvoju našega cilja postati globalni lider u segmentu premium električnih automobila."

Tvornica u Taizhouu dobar je primjer uspješne suradnje između tvrtki Volvo Cars i Geely Holdinga, jer tvornica Volvo Carsu pruža opseg potreban za nastavak snažnog rasta u Kini. Svi modeli koji se danas tamo proizvode temelje se na kompaktnoj modularnoj arhitekturi (Compact Modular Architecture – CMA), koju su zajedno razvile tvrtke Volvo Cars i Geely Holding.

Geely Holding i Volvo Cars kontinuirano rade na optimizaciji suradnje i operativne strukture u okviru šire grupe. Prijenos tvornice Taizhou slijedi osnivanju tvrtke Aurobaya, novoga samostalnog poduzeća koje spaja poslove pogonskih sklopova tvrtki, te sporazumu u srpnju, u kojem je navedeno da će tvrtka Volvo Cars preuzeti udio tvrtke Geely Holding u zajedničkim ulaganjima tvrtki u Kini.

Budući da Volvo Cars već upravlja tvornicom u Taizhouu, nakon današnjeg sporazuma neće doći do promjena u radu. Svih 2.600 zaposlenika tvornice, uključujući proizvodne i prateće aktivnosti, bit će premješteno u tvrtku Volvo Cars iz tvrtke Geely Holding.


-------------------------------

Grupa Volvo Car u 2020. godini
U poslovnoj 2020. godini Grupa Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 8,5 BSEK (14,3 BSEK u 2019. godini). Prihod u tome razdoblju iznosio je 262,8 BSEK (274,1 BSEK). U cjelokupnoj 2020. godini globalna je prodaja dostigla 661.713 automobila (705.452), što je pad od 6,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

O Grupi Volvo Car
Tvrtka Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih svjetskih marki automobila s prodajom od 661.713 automobila u 2020. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine.

Od prosinca 2020. godine u tvrtki Volvo Cars zaposleno je približno 40.000 (41.500) stalno zaposlenih djelatnika. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište tvrtke Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju. Glavni su proizvodni kapaciteti tvrtke smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakouu (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

Sukladno svojemu novom poslanstvu, Volvo Cars svojim korisnicima želi pružiti slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovoga desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje zastupaju potpuno električna vozila te da se pet milijuna prihoda generira iz izravnoga poslovanja s potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje svojeg ugljičnog otiska, s ambicijom postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.
 

Pročitajte

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}